Експерти на Фондация "Приложни изследвания и комуникации" участваха в Академия за иновации-Innovation Hackathon за студенти

вторник, 5 юни 2018 принт

 
На 1-2 юни 2018 г. Фондация "Приложни изследвания и комуникации" партнира за трета поредна година на Академия за иновации-Innovation Hackathon за студенти. Хакатонът се организира за пети път, тази година в партньорство от неправителствената организация "Обединени идеи за България" и агенция Innovation Starter, заедно с водещи университети в България и с институционалната подкрепа на Европейската комисия в България и с генералната подкрепа на TBI Bank, Progress, Questers, Superhosting.

За първа година проектът имаше и международна подкрепа в лицето на Dutch Design School и Studio.Why, две от най-иновативните Холандски образователни институции, в които се преподава Дизайн мислене.

През 2018 година в събитието участваха над 150 студенти от 19 университета, 50 отбора. Това са студенти от Нов български университет (НБУ), СУ "Св. Климент Охридски" (СУ), Технически университет София (ТУ София), Университет за национално и световно стопанство (УНСС), Американски университет Благоевград (АУБГ), Софтуерен университет (СофтУни), Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Технически университет Габрово (ТУ Габрово), Лесотехнически университет (ЛТУ) и др. университети в страната.

15 ментора подкрепиха студентските отбори. Проф.Теодора Георгиева беше ментор на отбори Your Green Snack и 10k. Деница Маринова работи с отбори B-new и Sweet Mint.

Журито в състав изпълнителните директори на 10 бизнес организации, 5 неправителствени и 5 университета, определи кои са студентите с най-приложима и оригинална идея.

На първо място се класира отбор студенти: ParknShare, Лъчезар Младенов, Атанас Тодоров, Петър Иванов, които са приятели от два различни университета в две специалности. Тяхната идея за уеб и мобилна платформа за споделено паркиране, грабна журито с напредналия прототип, валидиране на идеята и най-вече, защото всички разпознаха проблема с паркирането в София-град, като значим. Освен големите отличия победителите получиха и едногодишен хостинг от Superhosting.bg и предметни награди, книги и сертификат от Innovation Starter и ОИБ.

На второ място се класираха Space Division - отбор студенти от Военен университет “Васил Левски” във Велико Търново (Захари Парзулов, Константин Димитров, Светослав Славчев, Мадлен Пенева, Християн Ставрев), които разработват проект за джобни сателити. Едно от приложенията на миниатюрните съоръжения е да улавят и връщат на земята “космически боклуци”, също - да измерват различни показатели в атмосферата и стратосферата, както и да служат за наблюдение и анализ с учебна цел.

Трета награда грабнаха студентите от Wind of Change (Мартина Георгиева, Лъчезар Йорданов, Цветомира Гяурова от СУ "Св. Климент Охридски"), които искат да създадат ново споделено ко-уъркинг пространство в Студентски град и да се преборят с чалгата, зле поддържаните общежития, шума и дискотеките, за да си отвоюват там отново пространство за учене и идеи. Освен посещение в Брюксел и предметни награди, те си тръгнаха и с платен двумесечен стаж в отдел "Иновации" на TBI Bank.