Предприемачи и експерти се запознаха с възможностите за управление на дигиталните иновации

вторник, 30 октомври 2018 принт

 
На 26 октомври фондация „Приложни изследвания и комуникация“ и ARC Consulting към Enterprise Europe Network Bulgariа в партньорство със Софтуерен университет организираха безплатен семинар „Как да развием бизнес в иновативни пазарни ниши в българския ИКТ сектор?“ в Софтуерен университет.Близо 50 участника се включиха в събитието на живо и онлайн.

Тодор Галев, икономически експерт в областта на ИКТ бизнеса, технологичния трансфер и дигитализацията на икономиката, представи опита на най-успешните български компании, които са се утвърдили като иновационни лидери на международния ИКТ пазар. Той подчерта, че през последните две десетилетия все повече мултинационални лидери в ИКТ сектора инвестират в страната ни, създавайки R&D центрове или R&D интензивни производства, по метода на придобиване на българска компания, с която са работили преди това. В същото време иновативни фирми са лидери в тясно специализирани специализирани пазарни ниши в международен план. Д-р Галев представи и стъпките и условията, които превръщат една компания в хъб за развитие и внедряване на иновативни практики.

Проф.Теодора Георгиева, лицензиран консултант по оценка на иновационен мениджмънт съгласно методологията IMProve, представи възможността за безплатна оценка на управлението на иновациите в компаниите. Тя разгледа и най-актуалния оинструмент от методологията - Digital Innovation Quotient (DIQ). Оценката на модела на дигитален бизнес и иновации се базира на 35 въпроса, разпределени в 5 теми. Те обхващат всички аспекти от развитието на стратегия за дигитални иновации, поддържането на бизнес модел и управление на процесите в него, култура и участие в ИТ предприемаческата екосистема и взаимодействие с останалите заинтересовани страни – експерти, конкуренти, партньори. DIQ помага за по-доброто позициониране на българския бизнес на световния пазар. Оценката е полезна и за компаниите, които разчитат на дигитализация на бизнес процесите за своето развитие.

Събитието е част от програмата на проекта „Ефективни финансови инструменти в подкрепа на МСП“. Целта на проекта е да се анализират механизмите за мониторинг и оценка на инструментите за подкрепа на МСП в осем европейски държави. ESSPO стартира през януари 2016 г. и ще приключи през декември 2020.